Vieraslajit ja haitalliset vieraslajit

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EU, N:o 1143/2014) mukaan vieraslajella tarkoitetaan lajeja, jotka ovat ihmisten toiminnan takia levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle. Tulokaslajilla tarkoitetaan taas lajien luonnollista leviämistä.

Vieraslajien on vaikea sopeutua uuteen ympäristöön, mutta joskus ne menestyvät ja vakiintuvat osaksi elinympäristöä. Jotkut vieraslajit menestyvät erityisen hyvin ja uhkaavat elinympäristön alkuperäistä lajistoa, ekosysteemiä, viljelykasveja ja metsätaloutta. Tällaista selkeää haittaa aiheuttavia lajeja kutsutaan haitallisiksi vieraslajeiksi. EU:n määrittämiä haitallisia vieraslajeja ovat, esimerkiksi jättipalsami, kaukasianjättiputki ja pesukarhu.

Vieraslajit saattavat aiheuttaa ekologista haittaa (esim. alkuperäislajistoon kohdistuva haitta), taloudellista haittaa (esim. vieraslajien aiheuttamat tuotantotappiot), terveydellistä haittaa (esim. vieraslajien levittämä tauti) tai sosiaalista haittaa (esim. vieraslajien vaikutukset virkistyskäyttöön).

Lue lisää vieraslajeista Luonnonvarakeskuksen sivustolta.

Vieraslajien torjunta ja hävittäminen

Vieraslajit Vesilahdella

Soolotalkoot 2023

Ota yhteyttä

Kärmeniemi Suvi

ympäristötarkastaja

040 192 9373

suvi.karmeniemi@vesilahti.fi

Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti

arrow_upward