Lainaus ja palautus

Lainaaminen ja laina-ajat

Lainaaminen ja laina-ajat

Lainaamiseen tarvitset aina kirjastokortin ja sen 4-numeroisen tunnusluvun. Lainauksesta saat kuitin, jossa näkyvät aineiston eräpäivä ja mahdolliset maksusi kirjastolle.

Laina-ajat

  • kaikki aineisto pääsääntöisesti 28 vrk
  • aikakauslehdet 14 vrk
  • Dvd- ja Blu-ray-levyt 14 vrk
  • liikuntavälineet 14 vrk

Eräpäivämuistutukset

Eräpäivämuistutukset

Voit saada ilmaiseksi sähköpostiisi muistutuksen lähestyvästä eräpäivästä 1–5 päivää ennen eräpäivää. Voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi kirjastoon tai tallentaa sen itse omiin tietoihisi PIKI-verkkokirjastossa Oma tili -sivulle.

Eräpäivämuistutus on lisäpalvelu, jonka saapumatta jääminen esim. teknisen ongelman vuoksi ei poista velvollisuuttasi huolehtia lainojen uusimisesta tai palauttamisesta ennen eräpäivää. Olet itse vastuussa myös kertyneistä myöhästymismaksuista.

Uusiminen

Uusiminen

Voit uusia lainojasi PIKI-verkkokirjastossa, kirjastossa tai puhelimitse kirjaston palveluaikoina.

Voit uusia lainan viisi kertaa, ellei siihen ole varauksia. Uusiminen ei ole mahdollista, jos sinulla on maksamattomia maksuja 15 euroa tai enemmän. Uusiminen ei myöskään ole mahdollista, jos olet lainauskiellossa.

Eräpäivän jälkeen uusituista lainoista kertyy myöhästymismaksu.

Palauttaminen

Palauttaminen

Palauta tai uusi lainasi viimeistään eräpäivänä. Eräpäivän jälkeen palautetuista ja uusituista lainoista kertyy myöhästymismaksu. Voit palauttaa lainaamasi aineistot maksutta mihin tahansa PIKI-kirjastoon.

Palautusluukku
Palautusluukkuun jätetty aineisto käsitellään kirjaston seuraavana aukiolopäivänä palveluajalla. Suurikokoinen aineisto ei mahdu palautusluukusta.

Palautuspyynnöt

Palautuspyynnöt

Jos asiakastiedoissasi on sähköpostiosoite, kirjasto lähettää palautuspyynnöt sähköpostiviestinä. Jos sähköpostiosoitetta ei ole, palautuspyyntö tulee kirjeenä. Kolmas palautuspyyntö lähetetään aina paperikirjeenä postitse. Palautuspyynnöt maksavat 1 € / pyyntö lähetystavasta riippumatta. Varatun aineiston ensimmäinen palautuspyyntö on maksuton.

Voit muuttaa ilmoitusten lähettämistapaa kirjaston asiakaspalvelussa tai PIKI-verkkokirjastossa Omat tiedot -sivulla.

Ensimmäinen palautuspyyntö myöhässä olevasta lainoista lähetetään 7 vuorokauden kuluttua eräpäivästä. Kun lainassa olevaan aineistoon kohdistuu varaus, kirjasto lähettää palautuspyynnön heti eräpäivän jälkeisenä päivänä.

Toinen palautuspyyntö lähetetään 21 vuorokauden kuluttua eräpäivästä. Aineistosta, johon on varauksia, lähetetään toinen palautuspyyntö 15 vuorokauden kuluttua eräpäivästä.

Kolmas palautuspyyntö lähetetään 35 vuorokauden kuluttua eräpäivästä. Aineistosta, johon kohdistuu varaus, lähetetään kolmas palautuspyyntö 29 vuorokauden kuluttua eräpäivästä.

60 vuorokauden kuluttua eräpäivästä kirjasto siirtää asian perintätoimiston hoidettavaksi.

Varaaminen

Varaaminen

Aineistoa voit varata PIKI-verkkokirjastossa tai mobiilikirjastossa, käymällä henkilökohtaisesti kirjastossa tai puhelimitse. Voit varata sekä lainassa olevaa että kirjastossa hyllyssä olevaa aineistoa.

Seutuvaraus

Voit varata aineistoa myös toisen PIKI-kirjaston kokoelmista kirjaston asiakaspalvelussa tai PIKI-verkkokirjastossa. Varausta tehtäessä valitaan, mistä toimipaikasta haluat noutaa varauksesi. Verkkokirjastossa voit valita itsellesi ensisijaisen noutopaikan. Seutuvaratun aineiston saapuminen kirjastoon kestää muutamasta päivästä kahteen viikkoon.

Kaukolainat
Jos aineistoa ei ole PIKI-kirjastojen kokoelmissa, sen voi tilata kaukolainaksi muualta Suomesta.
Kaukolainapyynnön jättäessään asiakas sitoutuu maksamaan kaikki lainasta aiheutuvat kulut. Maksut maksetaan lainaa noudettaessa. Noutamatta jätetyistä kaukolainoista aiheutuneet maksut lisätään asiakkaan maksutietoihin.

Varauksen noutaminen

Varauksen noutaminen

Noudettavissa olevasta varauksesta saat noutoilmoituksen joko tekstiviestinä, sähköpostilla tai postitse riippuen viestiasetuksistasi.

Oletusilmoitusasetukset: mikäli asiakastiedoissasi on sekä matkapuhelinnumero että sähköpostiosoite, kirjasto lähettää varauksen noutoilmoituksen ensisijaisesti tekstiviestinä. Mikäli matkapuhelinnumeroa ei ole, noutoilmoitus tulee sähköpostiviestinä. Se voidaan lähettää myös postitse.

Voit muuttaa noutoilmoitusten lähettämistapaa kirjaston asiakaspalvelussa tai PIKI-verkkokirjastossa Omat tiedot -sivulla kohdassa Viestiasetukset.

Kirjastossa on käytössä varaushylly, josta asiakkaat voivat itse noutaa varauksensa. Noutoilmoituksessa kerrotaan varausnumero, jonka avulla löydät varauksesi hyllystä.

arrow_upward