Vesilahti kuntana

Vesilahti kuntana

Reilun 4500 asukkaan elinvoimainen ja kehitysmyönteinen Vesilahti sijaitsee Pirkanmaalla, nopeasti kasvavalla Tampereen kaupunkiseudulla. Tampereen keskustasta hurauttaa Vesilahdelle vain 25 minuutissa. Vesilahden naapurikuntia ovat Akaa, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Sastamala ja Urjala.

Vesilahden historia

Vesilahti on täynnä historiaa ja tarinoita. Vesilahden Narvassa sijaitsevaa Laukon kartanoa hallinneen Kurki-suvun vaiheet kietoutuvat tiiviisti Suomen historian kehitysvaiheisiin. Vesilahti on yksi vanhimpia Sisä-Suomen asuttuja alueita, mistä todistavat lukuisat hautalöydöt rautakauden ajalta.

Oletko kuullut Elinan surmasta, pakanapäällikkö Kirmukarmusta tai pirkkalaispäällikkö Matti Kurjesta? Vesilahti lumoaa tarinoillaan. Jopa Elias Lönnrot löysi täältä inspiraation lähteen runojen keruulle, Kantelettarelle ja Kalevalan synnylle.

Ystävyyskunnat

Vesilahden kunnalla on kaksi ystävyyskuntaa; Rõuge Virossa ja St. Georgen Saksassa. Viron kaakkoisosassa Võrumaan maakunnassa sijaitseva Rõuge on ollut ystävyyskuntana vuodesta 2000 lähtien. Matkaa maakunnan pääkaupunkiin Võruun on noin 15 kilometriä ja Tallinnaan noin 260 kilometriä. Kunnan pinta-ala on noin 260 km² ja asukkaita kunnassa on runsaat 5500.

Saksan Baden-Württembergin osavaltiossa eteläisessä Schwarzwaldissa, noin 100 kilometriä Stuttgartista lounaaseen sijaitseva St. Georgen on ollut ystävyyskuntana vuodesta 2002 lähtien. Kaupungin pinta-ala on noin 60 km² ja asukkaita on runsaat 13 000.

Vesilahti pähkinänkuoressa

Kunnanjohtaja: Mikko Latvala

Perustettu: 1869, ensimmäinen asiakirja Vesilahden seurakunnasta on vuodelta 1346

Sijaitsee: Pirkanmaan maakunnassa

Väkiluku: 4506, (12/2022)

Kokonaispinta-ala: 354 km², josta maapinta-ala 301,8 km² ja vesipinta-ala 52,2 km² (14,7%)

Työttömyysaste: 5,0% (1/2023)

arrow_upward