Mitä minä nuorena voin tehdä?

Tältä sivulta löydät tietoa, miten voit edistää kestävää elämäntapaa tai osallistua ilmastonmuutoksen hillintään. Sivulla on julkaistu kesätyöntekijä Onnin (17 vuotta) mietteitä eri mahdollisuuksista, miten nuori voi osallistua ilmastotalkoisiin ja oikealla sivupalkissa nuorten ilmastokyselyn tuloksia, joka toteutettiin kesäkuussa 2020.

Lue ja nappaa vinkit, vaikuta ja kerro meille ideasi!

Ilmastonmuutos voi pelottaa, mutta älä lannistu!

Noin 38 % alle 30-vuotiaista kokee ahdistusta ilmastonmuutoksesta (Sitra/Autere 2019). Lempäälän kunnan nuorille suunnatussa ilmastokyselyssä 39 % oli huolissaan tulevaisuudestaan (otanta 50). Lukua voi verrata myös Vesilahden nuoriin. Älä kuitenkaan lannistu, jos koet, että ilmastonmuutoksen hillinnän eteen ei tehdä tarpeeksi. Nuorilla on myös monia keinoja vaikuttaa niin yhteiskunnallisesti kuin myös omassa elämässä.

Jos yhteiskunnallinen vaikuttaminen kiinnostaa, kannattaa tutustua poliittisiin puoleisiin. Lähes jokaisella eduskuntapuolueella on omat nuorisojärjestö ja heillä omat ilmasto- ja ympäristöstrategiansa.

Liittymällä Suomen luonnonsuojeluliiton jäseneksi tuet suojelet luontoa niin omalla paikkakunnallasi kuin koko Suomessa. Nuorten on mahdollista tukea myös eri ympäristöjärjestöjen, kuten WWF:n tai Greeanpeacen toimintaa.

Vinkkejä kestävämpään elämään

Entäpä omassa elämässä? Alle on koottu vinkkejä ja linkkejä sekä videot, niin ruoasta, liikennemuodoista, kierrätyksestä, eri energiamuodoista ja kestävistä hankinnoista.

Ruoan ilmastovaikutukset syntyvät joko suoraan eläimen kautta tai maaperän lannoitteiden kautta (Luonnonvarakeskus 2020). Tämän takia on hyvä suosia kasviproteiinejä (esim. pavut ja linssit) tai lähialueen luonnonkalaa. Hyviä kasvisruokaesimerkkejä on linssikeitto, falafelit, kasvisbolognese ja härskilasagen.

 

Kierrättämisellä voidaan pienentää jäteongelmaa. Perinteinen kierrätys onnistuu lajittelemalla jätteet hyvin ja kattavasti (lasi, pahvi, metalli, paperi, kartonki, biojäte, sekajäte, muovi ja elektroniikkaromu), jotta niitä voitaisiin uusiokäyttöön. Esimerkiksi biojätteesta tulee multaa ja sanomalehtipaperi kiertää keskimäärin seitsemän kertaa uusiokäytössä!

 

Julkista liikennettä suosimalla vähennät niin kasvihuonekaasupäästöjä kuin meluakin. Koko Vesilahden kasvihuonekaaspääsöistä reilu 27 % aiheutuu tieliikenteestä.

 

Energiantuotanto vaikuttaa yksilön hiilijalanjälkeen merkittävästi. Vesilahden kasvihuonekaasupäästöistä noin 25 % aiheutuu sähkön- ja lämmöntuotannosta. Kestävillä energiamuodoilla on mahdollista alentaa päästöjä. Kestäviä, eli uusiutuvia energianmuotoja ovat esimerkiksi vesivoima, aurinkovoima ja  tuulivoima.

Kesätyöntekijän mietteitä

Yksi hyvä tapa, jolla voi hillitä ilmaston muutosta on suosia e-kirjoja paperi kirjojen sijaan. E-kirjat eivät lisää hiilijalanjälkeä, koska niiden tekemiseen ei tarvitse käyttää paperia. Monet palvelut tarjoavat nykyään kirjoja sähköisessä muodossa ja jopa oppikirjat voi hankkia näin.

Kannattaa myös kulkea pyörällä tai kävellen lyhyet matka. Pitkillä matkoilla taas julkisilla kulkeminen on useimmiten ympäristöystävällisin vaihtoehto. Kuitenkin esimerkiksi linja-autoilla liikkumisen ympäristö hyödyt voivat vaihdella. Tämä johtuu siitä, että suurin osa käytössä olevista linja-autoista ovat vanhempia malleja, joiden päästöt ovat suuria. Hyvä nyrkkisääntö on, jos liikkuu yksin bussit ovat ekologisempia, jos taas autoilee yli kahden matkustajan kanssa, niin autolla liikkuminnen on ekologisempaa. Junailu on kuitenkin aina ekologisempaa, kuin autolla liikkuminen.

Kierrätys on yksi yleisimmistä tavoista, jolla yksilöt voivat vaikuttaa ympäristön suojeluun ja ilmastonmuutokseen. Tunnet luultavasti jo kierrätyksen perusteet kuten pahvin, paperin yms. lajittelun, mutta et välttämättä ole kuullut seuraavista kierrätyskikoista. Yleensä jauhelihapakkauksia tai jogurttipurkkeja ei mielletä kierrätettäviksi, mutta myös osan niistä voi kierrättää. Usein tällaisten pakkausten etiketit ovat paperia, joten ne kannattaa irrottaa ja laittaa paperinkeräykseen ennen pakkauksen roskiin heittämistä.

Kesätyöntekijä Onnin (17 vuotta) ajatuksia aiheesta