Erityisruokavaliot

Eritysiruokavaliokäytännöt Vesilahden kunnan ruokapalveluissa

Ruokapalvelun asiakkaalle tarjotaan vakavan allergian, sairauden tai eettisen vakaumuksen mukainen ruokavalio. Sairauden hoitoon tarkoitettu ruokavalio toteutetaan asiantuntijan selvityksen perusteella.

Toimimme kansallisen allergiaohjelman mukaisesti, jossa lieviä allergiaoireita, kuten ohimenevää suun kirvelyä, kutinaa tai suun punoitusta, ei enää tule hoitaa välttämisellä vaan altistamisella ja vähitellen siedättämällä. Ruokavaliosta jätetään pois vain ne ruoka-aineet, joiden välttäminen on merkittävien oireiden takia perusteltua. Ruokapalvelussa turvataan allergiselle lapselle kaikista ruoka-aineryhmistä ravitsemuksellisesti riittävä valikoima.

Erityisruokavalio ei aina ole ulkonäöllisesti samanlaista kuin kyseisen päivän aikana muu tarjottava ruoka. Kaikkia kodin käyttämiä harvinaisia ruoka-aineita ei ateriapalvelulla ole velvollisuutta tarjota, jos saatavilla on vähintään yksi ravitsemuksellisesti vastaava ruoka-aine. Uusien ruoka-aineiden kokeilu tehdään kotona.

Lääkärin tai ravitsemusterapeutin allekirjoittama erityisruokavaliotodistus toimitetaan asiakkaan käyttämän toimipisteen keittiölle tai Vesilahden kunnan palvelusuunnittelijalle.