Erityisruokavaliot

Eritysiruokavaliokäytännöt Vesilahden kunnan ruokapalveluissa

Hyvällä ruokalistasuunnittelulla pyrimme huolehtimaan, että tavallisempia erityisruokavalioita noudattavat voivat käyttää arjen palveluitamme ilman erityisruokavalion tarvetta. Yksilöllinen erityisruokavalio valmistuu tarvittaessa ammattitaitoiselta henkilökunnaltamme.

Ruokapalvelun asiakkaalle tarjotaan vakavan allergian, sairauden tai eettisenvakaumuksen mukainen ruokavalio. Sairauden hoitoon tarkoitettu ruokavalio toteutetaan asiantuntijan selvityksen perusteella.

Toimimme kansallisen allergiaohjelman mukaisesti, jossa lieviä allergiaoireita, kuten ohimenevää suun kirvelyä, kutinaa tai suun punoitusta, ei enää tule hoitaa välttämisellä vaan altistamisella ja vähitellen siedättämällä. Ruokavaliosta jätetään pois vain ne ruoka-aineet, joiden välttäminen on merkittävien oireiden takia perusteltua.Ruokapalvelussa turvataan allergiselle lapselle kaikista ruoka-aineryhmistä ravitsemuksellisesti riittävä valikoima.

Erityisruokavalio ei aina ole ulkonäöllisesti samanlaista kuin kyseisen päivän aikana muu tarjottava ruoka. Kaikkia kodin käyttämiä harvinaisia ruoka-aineita ei ateriapalvelulla ole velvollisuutta tarjota, jos saatavilla on vähintään yksi ravitsemuksellisesti vastaava ruoka-aine. Uusien ruoka-aineiden kokeilu tehdään kotona.

Neuvoloiden sekä koulun terveystarkastusten yhteydessä keskustellaan ruokailutottumuksista ja mahdollisista tarpeista erityisruokavalioon.

Asiantuntijan allekirjoittama erityisruokavaliotodistus toimitetaan:

Päiväkotiruokailu:
Lasten neuvolasta terveydenhoitaja toimittaa todistuksen päivähoidon henkilöstölle sekä keittiölle.

Kouluruokailu:
Kouluterveydenhoitaja toimittaa todistuksen keittiölle sekä tiedottaa asiasta koulun henkilökuntaa.