Rämsöö
Rämsöö on noin 250 asukkaan kylä luoteisessa Vesilahdessa. Alle puolen tunnin ajomatkan päässä ovat Nokian, Sastamalan ja Lempäälän keskustat, samoin Vesilahden kirkonkylä. Pirkanmaan keskuskaupunkiin Tampereelle matka taittuu puolessa tunnissa (alle 40 km).
Rämsöön keskipiste on kaunis ja kalaisa Suonojärvi, joka tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia virkistykseen ja harrastuksiin. Suonojärven rannalla sijaitsevassa Teatterirannassa ovat Kesäteatteri, lapsiystävällinen uimaranta ja Rantapaviljonki (Kesäkahvila) sekä kylän komea kirkkovene vajoineen.
Rämsöö – hyvä kylä elää!
Koko Suomen Vuoden kylä 2007 Rämsöö on tunnettu yhteisöllisyydestään ja talkoohengestään, joka näkyy kylän arjessa monin tavoin. Rämsööläiset hallinnoivat kiinteistöjään ja vetävät monenlaista harrastustoimintaa kaikenikäisille, teatteria, kerhoja, yhdistystoimintaa, spinning-tunteja, sählyä sekä lasten ja nuorten toimintaa ym.
Rämsöön kyläkerho ry on toiminut aktiivisesti jo vuodesta 1979! Yhdistys mahdollistaa kylän monipuoliset tapahtumat ja pitkäjänteisen kehittämisen mm. hanketoiminnan avulla (1996 alkaen). Kylä on tarjonnut jo vuosikymmenien ajan kulttuurielämyksiä valtavalle määrälle kuntalaisille ja vierailijoille.
Kylässä toimii myös Vesilahden vanhin urheiluseura Rämsöön Urheilijat ry (perustettu 1932), joka nimensä mukaisesti järjestää liikuntatoimintaa sekä omistaa Rämsöön Seurantalon. Yhdistykset toimivat yhteistyössä järjestäen yhteisiä tapahtumia. Rämsööläiset ovat aktiivitoimijoita laajemminkin.
Kuukausittain ilmestyvästä jokaiseen postilaatikkoon jaettavasta kylätiedotteesta voi lukea kylän ajankohtaiset tapahtumat ja toiminnat. Talkoilla koottavassa ja jaettavassa tiedotteessa voivat ilmoittaa niin kyläläiset kuin yrityksetkin ilmaiseksi.
Ahtiala ja Rämsöön ryhmis
Rämsöön ryhmis toimii komealla paikalla Suonojärven rannassa sijaitsevassa Ahtialan kiinteistössä, jonka Rämsöön kyläkerhon omistaa. Varhaiskasvatusta jatkaa nykyisin ryhmäperhehoito -muodossa Rämsöön kyläosuuskunta kyläkerhon vuokralaisena kohtuullisen pienellä vuokralla. Kodinomainen pieni hoitopaikka tarjoaa rikkaan kasvuympäristön, jossa kahden koulutetun hoitajan kanssa retkeillään ja ulkoillaan luonnossa lapsen omaa syliaikaa unohtamatta. (Katso Rämsöön ryhmis / FB).
Ahtiala tarjoaa tilat kylän monille toiminnoille, mm. Pirkan Opiston jumppa ja kerhot, yhdistysten kokoukset, spinning -harrastus ja viereisen kesäteatterin harjoitukset sekä mahdollisuudet moneen muuhun toimintaan ilta- ja viikonloppuaikaan.
Ahtialassa toimi kyläkoulu sata vuotta (1905 – 2005) ja sen jälkeen Ahtialan päiväkoti (2006 – 2020 ) Vesilahden kunnan toimesta. Nykyisin päivähoitotoiminnan kylässä mahdollistaa Rämsöön kyläkerho.
Palkittu kesäteatteri
Rämsöön Kesäteatteri on tänä päivänä tunnettu laadukkaista koko perheelle suunnatuista näytelmistään. Vuodesta 1986 toimineen kesäteatterin projekteissa näkyy loistavasti kaikenikäisten yhteisöllinen tekeminen. Jokaiselle teatterista kiinnostuneelle löytyy mielekästä tekemistä mm. näyttelemisestä, musisoimisesta, puvustuksesta, kahvin myynnistä tai monista muista järjestelytehtävistä.
Rämsöön Kesäteatteri on palkittu monesti toiminnastaan: vuonna 2018 Lampun Henki -palkinnolla työstään lasten teatteritaiteen edistämisestä ja lasten teatteriharrastamisen mahdollistamisesta (myöntäjä Pirkanmaan lastenkulttuurikeskukset ja Tampereen kaupunki), Kunniamaininta, kulttuuritoimija (Pirkan kylät ry), Vuoden kulttuuriteko 2019 teatteritoiminnasta sekä Vuoden kulttuuriteko 2020 komeasta katsomokatoksesta (Vesilahden kunta). Uuden ainutlaatuisen katsomokatoksen myötä Teatterirannan toiminta ja tarjonta on monipuolistunut.
Kesäisin kyläläisten olohuoneena toimivassa Teatterirannassa on Kesäkahvila, joka tarjoaa uimarannan käyttäjille jäätelöt ja maukkaat kahvit, ja samalla mahdollisuuden kesätöihin 14 – 17 v. nuorille.
Rämsöön Kyläkerho ry on vuokrannut Teatterirannan Vesilahden kunnalta 30 vuodeksi käyttöönsä. Kaikki Teatterirannan rakennukset ovat kyläläisten rakentamaa kyläkerhon omaisuutta.
Harrastustoiminta
Harrastusmahdollisuuksia upean luonnon lisäksi on tarjolla mm. Rämsöön Teatterirannassa, Ahtialassa ja Seurantalolla.
Ahtialassa toimii spinning- ja jumppakerhoja sekä kertaluontoisia kursseja ja tilaisuuksia. Suonojärven rannassa on lapsiystävällinen uimaranta, jota ylläpitää Vesilahden kunta. Kylän kirkkovenettä soudetaan kesäisin kuntoilumielellä ja venettä perämiehineen voi vuokrata Rämsöön Kyläosuuskunnan kautta.
Lasten ja nuorten toimintaryhmä päättää omasta toiminnastaan ja järjestää mm. peli-iltoja ja retkiä.
Iloinen Konkkaronkka toiminta jatkaa vähitellen toimintaa, joka aloitettiin ”Rämsöön Iloinen Konkkaronkka”- hankkeena 2016 – 2020 Ahtialan päiväkodilla. Viikoittain kylän ikäihmiset ja päiväkodin lapset kokoontuivat yhdessä mukavan tekemisen merkeissä.
Aktiivista toimintaa on myöskin Rämsöön Seurantalolla. Talo tarjoaa tilat moninaiselle tekemiselle kuten sählyryhmät, lasten ja nuorten peli-illat, kahvakuula ja eri-ikäisten kokoontumiset. Viihtyisää 50-luvun tyylistä Seurantaloa vuokrataan erilaisiin kokous- ja juhlatilaisuuksiin.
Harrastuksista löytyy tietoa Rämsöön kotisivuilta ramsoo.fi ja kylätiedotteista.
Kylän historiaa
Tarinoiden mukaan Rämsöö on Vesilahden vanhin kylä. Kylä on syntynyt Suonojärven ympäristöön. Suonojärvi laskee Lanajokena Kuloveteen ja kuuluu Kokemäen joen vesistöön. Historiaan kuuluukin myös tukinuitto sekä Lanajoen historia monine myllyineen. Nykyiseen Rämsöön kylään mielletään kuuluvaksi entinen Ahtialan koulupiiri ja siihen kuuluvat kyläalueet, mm. Suonola, jossa tiedetään olleen suuri 11 talon kylä jo 1500-luvulla. Rämsöön maisemissa kulkivat jo Klaus Kurki ja Kustaa III joukkoineen mutkaista ratsupolkua Sastamalaan ja Turkuun. Tätä reittiä Narva – Rämsöö – Stormi kutsuttiin Narvanmatkantieksi, kun Tyrvään ja Vesilahden talollisille annettiin vuonna 1628 tehtäväksi rakentaa ja ylläpitää tietä. Sama tie (nyk. seututie 301) on merkittävä poikittaisliikennereitti mm. Sastamalasta Lempäälään ja rannikolta Helsingintielle.