Rämsöö

Rämsöö on noin 250 asukkaan kylä luoteisessa Vesilahdessa. Alle puolen tunnin ajomatkan päässä ovat Nokian, Sastamalan ja Lempäälän keskustat, samoin Vesilahden kirkonkylä. Pirkanmaan keskuskaupunkiin Tampereelle matka taittuu puolessa tunnissa (alle 40 km).

Rämsöön keskipiste on kaunis ja kalaisa Suonojärvi, joka tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia virkistykseen ja harrastuksiin. Suonojärven rannalla sijaitsevassa Teatterirannassa ovat Kesäteatteri, lapsiystävällinen uimaranta ja Rantapaviljonki (Kesäkahvila) sekä kylän komea kirkkovene vajoineen.

Rämsöö – hyvä kylä elää!

Rämsöö on tunnettu yhteisöllisyydestään ja talkoohengestään, joka näkyy kylän arjessa monin tavoin. Kyläläiset vetävät monenlaista harrastustoimintaa kaikenikäisille, mm. lasten ja nuorten toimintaa, sählyä ja spinning-tunteja.

Lähes kuukausittain ilmestyvässä talkoilla kootussa ja jokaiseen postilaatikkoon jaettavassa Kylätiedotteesta voi lukea kylän ajankohtaiset tapahtumat ja toiminnat.

Lasten ja nuorten toimintaryhmä kokoontuu päättämään omasta toiminnastaan sekä järjestää mm. peli-iltoja ja retkiä. Iloinen Konkkaronkka (Rämsöön Iloinen Kokkaronkka – hanke) kokoontuu joka viikko Ahtialan päiväkodilla kooten yhteen kylän ikäihmiset ja päiväkodin lapset mukavan tekemisen merkeissä.

Ahtialan päiväkoti

Kylän kirkkovenettä soudetaan kesäisin kuntoilumielellä ja venettä perämiehineen voi vuokrata Rämsöön Kyläosuuskunnan kautta.

Vuosi 2019 on juhlavuosi; Rämsöön kyläkerho ry on toiminut jo 40 vuotta mahdollistaen kylän monipuoliset tapahtumat ja pitkäjänteisen kehittämisen mm. hanketoiminnan avulla.

Palkittu kesäteatteri

Erityinen rämsööläinen harrastusmahdollisuus on Rämsöön Kesäteatteri, joka on tunnettu laadukkaista koko perheelle suunnatuista näytelmistään. 34 vuotta toimineen Kesäteatterin projekteissa näkyy mahtava kaikenikäisten yhteisöllinen tekeminen; jokaiselle teatterin tekemisestä kiinnostuneelle löytyy mielekästä tekemistä mm. näyttelemisestä, musisoimisesta, puvustuksesta, kahvin myynnistä tai lippujen tarkastuksesta.

Rämsöön Kesäteatteri palkittiin marraskuussa 2018 Lampun Henki – palkinnolla työstään lasten teatteritaiteen edistämisestä ja lasten teatteriharrastamisen mahdollistamisesta (palkinnon myöntäjä Pirkanmaan lastenkulttuurikeskukset ja Tampereen kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta, www.tampere.fi).

Rämsöön Kyläkerho ry on vuokrannut Teatterirannan Vesilahden kunnalta 30 vuodeksi käyttöönsä. Kaikki Teatterirannan rakennukset ovat kyläläisten rakentamaa kyläkerhon omaisuutta.

Viereisellä tontilla toimii Ahtialan päiväkoti, joka tarjoaa päiväkotitoiminnan lisäksi monelle kylän toiminnalle tilat, mm. Pirkan Opiston jumpat, yhdistysten kokoukset ja Rämsöön Urheilijat ry:n spinning.

Kesäisin kyläläisten olohuoneena toimivassa Teatterirannassa on Kesäkahvila, joka tarjoaa kylän 14-17v. nuorille mahdollisuuden kesätöihin ja uimarannan uimareille maukkaat kahvit. Uuden ainutlaatuisen katsomokatoksen myötä Teatterirannan toiminta tulee laajentumaan.

Talvikautena kylän toimintaa on myös Rämsöön Urheilijat ry:n omistamalla Rämsöön Seurantalolla. Seurantalo tarjoaa tilat moninaiselle tekemiselle esim. lasten sählyryhmille, lasten ja nuorten peli-illoille sekä eri-ikäisten kokoontumisille. Viihtyisää 50-luvun Seurantaloa vuokrataan erilaisiin tilaisuuksiin.

Kylän historiaa

Tarinoiden mukaan Rämsöö on Vesilahden vanhin kylä. Kylä on syntynyt Suonojärven ympäristöön. Suonojärvi laskee Lanajokena Kuloveteen ja kuuluu Kokemäenjoen vesistöön. Nykyiseen Rämsöön kylään mielletään kuuluvaksi entinen Ahtialan koulupiiri ja siihen kuuluvat kyläalueet, mm. Suonola, jossa tiedetään olleen suuri 11 talon kylä jo 1500-luvulla. Rämsöön maisemissa kulkivat jo Klaus Kurki ja Kustaa III joukkoineen mutkaista ratsupolkua Sastamalaan ja Turkuun. Tätä reittiä Narva – Rämsöö – Stormi kutsuttiin Narvanmatkantieksi, kun Tyrvään ja Vesilahden talollisille annettiin vuonna 1628 tehtäväksi rakentaa ja ylläpitää tietä. Sama tie (nyk. seututie 301) on merkittävä poikittaisliikennereitti mm. Sastamalasta Lempäälään ja rannikolta Helsingintielle.