Palho ja Vakkala

Palho ja Vakkala sijoittuvat Vesilahden ja Nokian rajalle, Pyhäjärven rantoja myötäilevän Vakkalantien varteen.

Pyhäjärvi ja Vakkalantie ovat tärkeä osa molempia kyliä. Vakkalantie seurailee Pyhäjärven rantoja tai viljavia peltoja. Leimallista pelloille on siellä käyskentelevät peurat. Pyhäjärvi näkyy kaikkialla jopa niin, että sitä voisi pitää arkisena kyläläisille, mutta kyllä sitä pidetään tärkeänä maisemana, virkistysalueena tai kalavetenä.

Kylien yhteiseksi kooksi on kerrottu 25 neliökilometriä. Luku ei kerro oikeastaan mitään. Vakkalantien pituus on noin 10 kilometriä ja sen ajamiseen peuroja väistellen kuluu noin 15 minuuttia. Matkaa Tampereelle on 50 kilometriä ja Lempäälään  noin 30 kilometriä. Vesitietä matkat ovat puolet lyhyempiä.

Loma-asumisen helmi

Palhossa ja Vakkalassa asuu vakituiseen noin 50 asukasta. Loma-asutuksen kanssa määrä menee yli 200 asukkaan. Nykyään ei oikeastaan pysty erottelemaan vakituisia asukkaita ja loma-asukkaita. Loma-asuntojen ympärivuotinen käyttö alueella on hyvin runsasta. Loma-asukkaat ovatkin hyvin vahvasti osana Palhon ja Vakkalan kyläyhteisöä.

Vilkasta toimintaa kaikille asukkaille

Palhon Maamiesseura järjestää aktiivisesti kylätoimintaa. Alueella toimivat myös Vakkalan seudun metsästysyhdistys ja Palhon eräveikot. Alueella sijaitsee Palhon kartano, useita vireitä maatiloja ja puuveneveistämö.

Maamiesseura järjestää kyläläisille tupailtoja, retkiä erilaisiin tapahtumiin, joululounaan. Suuria vuosittaisia tapahtumia vaki- ja loma-asukkaille ovat Palhon kota-alueella Vakkalantie 625 järjestettävät tapahtumat. Vuosittaisen kalenterin mukaan ensimmäisenä on laskiaisrieha ja kenttäkeittiöllä keitetty hernekeitto helmi-maaliskuun taitteessa. Kesäjuhlat kodalla pidetään heinäkuun alussa. Uutispuuroa keitetään kenttäkeittiöllä alkusyksystä. Uudeksi perinteeksi on tullut kävelyretki kylien maisemiin lokakuussa. Vielä ennen joulua juomme glögit kodalla jätkänkynttilöiden loisteessa.