Onkemäki

Onkemäellä asuu vajaa 300 asukasta hajalleen ripoteltuna pitkin teiden varsia ja metsän syrjiä. Rakennuskanta on kaunista, maaseutumaisemaan sopivaa rakentamista. Kyläalue on laaja; Riuttonkulmalta Tarimaalle ja Riehun suuntaan mukavan mutkikkaita hiekkateitä. Kesäisin väkimäärä lähes tuplaantuu kesälomalaisten ansiosta.

Kylän keskukseksi katsotaan Onkemäen koulu ja sen läheisyyteen valmistunut monitoimisuuli. Matkaa Lempäälään, samoin kuin Viialaan on reilut kymmenen kilometriä, Tampereelle vajaat neljäkymmentä. Jatkettaessa kylän läpi kulkevaa Kehrontietä lounaaseen tulee ennen Urjalan rajaa vastaan Riehun kylä.

Onkemäen koululle on aikanaan ohjautunut oppilaita sekä Riuttonkulman koululta että Riehun koululta. Molemmat kauniit rakennukset ovat nykyään yksityiskäytössä. Onkemäen koulu on Onkemäen koulun ystävät ry:n omistuksessa ja kiinteistön toiminta on alkanut löytää omat uomansa.

Kyläalueelle on muuttanut uusia asukkaita ja uusia, vakituisia asuinrakennuksia rakentuu koko ajan. Kylä jatkaa maaseutumaista elämäänsä!

Onkemäen kylän sydän

Korkeimmalla mäellä, honkaisella Sikomäellä, seisoo yli satavuotias koulu, jossa kunnan järjestämä opetus loppui keväällä 2015. Alhaalla levittäytyvien peltojen takaa siintää Natura-suojeltu Onkemäen lintujärvi.

Koulun omistaa Onkemäen koulun ystävät ry, johon voivat liittyä kaikki, jotka kantavat huolta yhteisen rakennuksen pysymisestä tapaamis- ja juhlapaikkana ja haluavat olla mukana kehittämässä siitä luontopainotteista keskusta. Tervetuloa tutustumaan!

Lisätietoja jäseneksi liittymisestä, jäseneduista ja yhteisistä tapahtumista löytyy Onkemäen koulun ystävät ry:n facebook-sivuilta.