Koskenkylä

Koskenkylä on kaunis maalaiskylä Vesilahden kaakkoisosassa. Asukkaita kylässä on noin 700. Lempäälään ja Akaan Viialaan ajelee 10 minuutissa ja Tampereelle reilussa puolessa tunnissa.

Kylän keskus sijaitsee Mantereentien ja Koskenkyläntien varrella. Koskenkylän raitti on osa idyllistä perinnemaisemaa; peltoja, mäkiä, metsiä sekä sulassa sovussa uudisrakennuksia ja vanhoja sukutiloja. Kylän läpi virtaa Koskenjoki, jota pitkin voi meloa ja soutaa. Ylämäen kyläkerhon omistamia kanootteja voi vuokrata Kahvila Koskenvoimasta.

Koskenkylässä on Ylämäen koulu ja Satumetsän päiväkoti. Keskellä kylää on Ylämäen Kyläkerhon omistama ja talkoilla rakentama kylätalo Koskenvoima, jossa toimii Kahvila Koskenvoima. Kylän keskellä Harjulan mäellä sijaitsee Ylämäen Nuorisoseuran seurantalo Harjula, jota voi myös vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin. Harjulan ympärillä on 1.maailmansodan aikaisia juoksuhautoja. Alueella on myös frisbeegolf-rata, joka on ahkerassa käytössä. Harjulaan rakennettiin kota kesällä 2021, joka on ahkerasti varhaiskasvatuksen käytössä. Samalla tehtiin Koskenjoen rantaan  kuntalaisten käyttöön laavu, jossa on polttopuita ja ulko-wc.

Koskenkylän kevyenliikenteenväylä tehtiin kyläläisten, kunnan ja tielaitoksen yhteistyönä. Väylään kuuluu kaunis silta, jota pitkin mm. koululaiset pääsevät turvallisesti ylittämään Koskenjoen koulumatkallaan.

Koskenkylä on ennen ollut osa isompaa Ylämäen aluetta, johon on kuulunut useampia kyliä. Koskenkylän/Ylämäen historiasta voi lukea tarkemmin Yrjö Punkarin laatimalta sivustolta.

Koskenkylässä on yksityisten asemakaavoitettuja alueita, joissa on tontteja myytävänä. Eri alojen pienyrityksiä toimii ympäri Koskenkylää.

Vilkasta kylätoimintaa

Ylämäen Kyläkerho ry (perustettu v.1997) järjestää kyläläisille monenlaisia tapahtumia, mm. teatterireissuja, erilaisia talvi- ja kesätapahtumia, myyjäisiä sekä talkoita. Talvikaudella pelataan lentopalloa kerran viikossa Ylämäen koululla.

 

Ylämäen Nuorisoseura ry:n (perustettu v.1916) Harjulan nuorisoseurantalo on oivallinen paikka pitää juhlia talvella noin 70 hengelle ja kesällä rajattomalle määrälle. Tontti on rauhallinen ja sillä sijaitsee myös urheilukenttä, joka on kaikkien vapaassa käytössä.

Nuorisoseura järjestää kulttuuritapahtumia laidasta laitaan. Nuorille kerhoja, heidän toiveiden mukaan. Aktivoi, nuoria ja uusia ihmisiä toimintaan mukaan. Talkoilla pidetään yllä kenttää, taloa ja talon muuta ympäristöä, jotta ne voivat olla ihmisten käytössä. Nuorisoseura toimii tiiviissä yhteistyössä muiden yhdistysten kanssa.

Kylältä löytyy mm. kaksi metsästysseuraa: Ylämäen Metsästysseura ry ja Maajussi Metsästäjät ry sekä Ylämäen- Rikalan Osakaskunta (kalastus), jonka lupamerkkejä on saatavilla Kahvila Koskenvoimasta.