Matkakertomukset 2012

Rougen paloasemaa vesilahtelaisille vieraille esittelemässä entinen Rougen kunnanjohtaja, nykyinen kansanedustaja Kalvi Kova (toinen oikealla).

VESILAHDEN JA RÕUGEN YSTÄVYYSKUNTATOIMINTA ON VOIMISSAAN

Tänä syksynä on yhteydenpito Vesilahden kunnan ja sen virolaisen ystävyyskunnan Rõugen välillä vilkasta. 27.-29.9. Vesilahden edustajat vierailivat Rõugessa. 3.-4.10. Vesilahdessa vieraili 20 hengen, pääasiassa rougelaisista yrittäjistä koostuva, ryhmä tutustumassa vesilahtelaisiin yrityksiin. 15.-16.10. Vesilahdessa vierailevat 13 Vörumaan kunnanjohtajaa, joiden matkan tarkoituksen on tutustua seutukunta- ja alueelliseen yhteistyöhön Vesilahden kokemusten ja esimerkkien kautta. Näiden kunnanjohtajien joukossa on myös Rõugen kunnanjohtaja Tiit Tööts, joka edustaa uutta sukupolvea ja oli valituksi tullessaan Viron nuorin kunnanjohtaja.
VESILAHDEN KUNNAN JA LÄNSI-VESILAHDEN VPK:N EDUSTAJAT VIERAILULLA ROUGESSA
Ystävyyskuntavierailulla 27.-29.9. Viron Rõugessa pelattiin voitokkaasti lentopalloa ja tutustuttiin kehittyvän kunnan palveluihin, kylätoimintaan ja nähtävyyksiin
Vierailulle osallistuivat kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Arvela, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Esko Halme, kunnanvaltuustosta varapuheenjohtajat Mauri Penttilä ja Lea Karlsson, kunnanjohtaja Erkki Paloniemi, kunnaninsinööri Tapio Kauppila, Tuulikallion päiväkodin johtaja Mirka Nurminen-Lehtimäki, matkailuneuvoja Satu Karvinen, Länsi-Vesilahden VPK:n ja kunnan edustajana Pasi Vaani ja Länsi-Vesilahden edustajina Jari Saarnio, Sami Söyrinki ja Jussi Virta. Kunnanvaltuustosta pois jääville Mauri Penttilälle ja Lea Karlssonille vierailu oli luottamushenkilön roolissa viimeinen.
Rõugeen saavuttiin torstai-iltana 27.9. ja illan ohjelmassa oli kuntien välinen lentopallo-ottelu Rõugen koululla. Viimeksi pari vuotta sitten pelin voitti Rõugen joukkue ja nyt olikin sitten vesilahtelaisten näytön paikka. 1 ½ tuntia kestäneen ja tiukan pelin voitti tällä kertaa 3-2 Vesilahden joukkue, jossa pelasivat Erkki Paloniemi, Esko Halme, Jari Saarnio, Sami Söyrinki, Pasi Vaani ja Jussi Virta. Rougelaisten joukkueessa pelasivat mm. kunnanjohtaja Tiit Tööts ja Rõugen koulun rehtori Toomas Raju. Vierailu alkoi siis hyvän urheiluhengen vallitessa.
Perjantaina 28.9. tutustuttiin Rõugen kuntaan hyvin monipuolisen ohjelman myötä. Isäntänämme toimi kunnan kehittämispäällikkö Jaanus Mark. Ensimmäisenä tutustuttiin Rougen 74-paikkaiseen päiväkotiin, joka laajennusprojektin ansiosta on nyt kasvattanut toimitilansa 400 neliöstä 800 neliöön. Rakennushanke oli pääosin ulkopuolisten rahoittama, niin että kunnan omaksi rahoitusosuudeksi jäi vain 10 %. Lapsiryhmien tilat ja muut tilat vastasivat pitkälle uusien suomalaisten päiväkotien tasoa. Sen sijaan uima-allas ja toinen pienempi allas olivat jo suorastaan luksusta. Muistoksi vierailusta Tuulikallion päiväkodin johtaja Mirka Nurminen-Lehtimäki antoi päiväkotiin lempääläläisen Soili Turkkisen Joulupukin matkassa -kirjan.
Näkyvin muutos Rõugen keskustassa oli mittava pääkadun tietyö, jonka alta vanhat komeat kylänraitin puut ovat saaneet väistyä. 1,1 kilometrin tieosuuden vesi- ja viemäröintityöt, valaistus, päällystys ja kevyen liikenteen väylä maksavat 3 miljoonaa euroa, josta Rõugen kunta maksaa yhden miljoonan. Loput rahoituksesta tulee valtiolta ja EU:lta.
Myös Rõugen vapaapalokunnan taloon oli tehty EU:n avustamana uudet tauko- ja peseytymistilat. Palokunnantaloa esitteli kansanedustaja, entinen Rõugen kunnanjohtaja ja yksi paikallisen VPK:n toiminnan vetäjistä Kalvi Kova. Viime vuosien aikana on vapaapalokunnalle saatu toimivat tilat ja ajanmukainen autokanta. Kylän miehet, mutta myös lapset ja nuoret on saatu aktiivisesti mukaan toimintaan. Nuorilla onkin kerran viikossa harjoitukset samaan tapaan kuin Vesilahdessa. Länsi-Vesilahden VPK Jari Saarnion johdolla toi tuliaisina sammutusasut. 
Vierailu jatkui Sännan kulttuurikartanossa. Kartano on rakennettu 1800-luvun lopulla ja ollut mm. saksalaisten suurmaanomistajien hallussa ja neuvostoaikana syrjäytyneiden asuntolana. Nyt kartanon on Rõugen kunnalta vuokrannut pariskunta, joka kunnostaa kartanon tiloja mm. kirjastokäyttöön. Tiloissa järjestetään myös konsertteja ja elokuvaesityksiä. Kartanon navetassa on norjalaisen säätiön tukema kädentaitajien verstas, jossa valmistetaan mm. puutarhatuoleja joita näytti olevan myynnissä Tampereen Asuntomessuillakin. Verstaassa on myös erilaisia taideprojekteja. Kulttuurikartanon vetonaulana on varsinkin koululaisryhmille ja tähtitieteen harrastajille Sänna Skywalk, kartanoon maastoon sijoitettu planeettapolku. Kartanon putiikissa oli myynnissä lähialueen tuottajien luomutuotteita.
Rõugen nuorten keskuksessa tutustuimme kahdessa kerroksessa oleviin myös muutama vuosi sitten remontoituihin toimitiloihin. Koska Rõuge on pinta-alaltaan Vesilahtea vastaava iso kunta, hoitaa kunta koulupäivien jälkeen lasten kuljetukset nuorten keskukseen. Tiloissa voi mm. olla tietokoneella, pelata biljardia, kokata, pitää bändiharjoituksia tai vaikka paukutella kangaspuita. Kerhohuoneen seinällä oli iso kartta, jossa jokaisen kylän kohdalle oli punaisena pallona merkittynä kylän lapset, joten kartasta hahmottui hyvin eri kylien lasten ja nuorten lukumäärät. Uutena nuorten keskuksen pihalla komeili skeittiparkki, joka kuulemma on Etelä-Viron paras ja Vörusta asti tullaan sitä kokeilemaan.
Kylän keskustan rinteellä on kaunis Viron äitien monumentti, jossa valkoisesta graniitista tehty äitihahmo kannattaa olkapäillään kahta lasta. Muistomerkin rahoittamiseksi kerättiin rahaa koko Viron alueelta ja niin yksityiset henkilöt kuin säätiötkin ovat olleet sitä rahoittamassa. Muistomerkki on myös suosittu matkailunähtävyys ja tuo näin lisää kävijöitä Rõugeen. Muistomerkin läheisyydessä on bensiinin kylmäjakeluasema, mikä on myös tärkeä asia kylälle. Rõuge sijaitsee Latvian rajan läheisyydessä ja näin ollen on hyvä, että kunnasta löytyy tankkauspiste myös rajoja ylitettäessä.
Seuraavaksi tutustuimme uuteen jääkenttään, joka sijaitsee koulun vieressä. Myös sen rakentamiseen on saatu ulkopuolista rahoitusta. Kentän turvaverkot ovat suomalaisen Vepe Oy:n tuotantoa. Piirustukset kentän kattamisesta ovat jo olemassa ja rahoitusta selvitetään. Jääkentän ansiosta rougelaiset lapset opettelevat luistelemaan ja oma jääkiekkojoukkuekin on perustettu. Lentopallo-ottelun jälkimainingeissa kunnan isät pohtivatkin jo, että seuraavalla kuntavierailulla olisi jääkiekko-ottelun vuoro kuntien välillä.
Lounas tarjoiltiin Rõugen koululla, minkä tiloihin tutustuttiin rehtori Toomas Rajun johdolla. Koulun vanha rakennus on 1800-luvun lopulta oleva tiilirakennus, joka myös neuvostoaikana toimi ankeissa olosuhteissa kouluna. Koulussa oli mm. sisätiloissa ”ulkovessat” ja oppilaat vastasivat niiden huollosta ja koulun lämmittämisestä. Nyt vanha koulurakennus on remontoitu ja siihen rakennetussa lisäosassa on mm. liikuntasali. 
Vierailimme Rõugen vuoden 2011 kylässä Püssässä. Kylässä on vain reilu 30 asukasta, mutta se on aktiivinen kylä, jossa on mm. EU:n avustuksella tehty yhteinen jätepiste. Kylän olohuoneeksi on katoksen alle tehty pöydät ja penkkiryhmä, jonka äärellä vietetään yhteisiä tapahtumia ja kyläjuhlia. Meillekin tarjoiltiin erilaisia paikallisia herkkuja seuraavana päivänä pidettävän sadonkorjuujuhlan antimista.
Nogon kylässä tutustuimme Saunamaahan, jossa oli perinteisen suomalaisen saunan ja savusaunan lisäksi oli mm. telttasauna ja muovisauna. Vanha maatila rakennuksineen ja saunamaineen edustaa hyvin uusia liitännäiselinkeinoja, joilla maaseutu säilyy elävänä. Saunamaa tarjoaa yksityisille ja ryhmille erilaisia majoitus- ja ruokailuvaihtoehtoja. Saunamaan Kellarimyymälä toimii luottamusperiaatteella eli sieltä voi käydä hakemassa vaikka purkillisen metsämansikkahilloa ja jättää rahan kellarin lippaaseen.
Monipuolisen vierailuohjelmamme päätti vierailu Rõugen vesivoimalamuseossa, jossa voimalaesineiden lisäksi oli esillä muita vanhoja esineitä ja kuvia Rõugen historian vaiheista.
Päivä päättyi yhteiseen illalliseen, jolla totesimme isännille taas kerran Rõugessa tapahtuneen lyhyessä ajassa valtavasti kehitystä ja positiivisia asioita. Vielä noin 15 vuotta sitten kun ystävyystoiminta alkoi, oli Vesilahti joissakin asioissa Rõugelle esimerkkinä. Nyt voimme vain todeta, että meillä olisi vuorostamme opittavaa rougelaisilta.
Lauantai olikin sitten kotiinpaluupäivä ja jätimme kauniin Rõugen kumpuilevat maisemat taaksemme ajatuksena palata seuraavan kerran helmikuussa 2013 jääkiekon merkeissä.
Satu Karvinen