Onkemäki

Onkemäen monitoimisuuli.

Onkemäellä asuu vajaa 300 asukasta hajalleen ripoteltuna pitkin teiden varsia ja metsän syrjiä. Kesäisin väkimäärä lähes tuplaantuu kesälomalaisten ansiosta.

Kylän keskukseksi katsotaan Onkemäen koulu ja sen läheisyyteen valmistunut monitoimisuuli. Matkaa Lempäälään, samoin kuin Viialaan on reilut kymmenen kilometriä, Tampereelle vajaat neljäkymmentä. Jatkettaessa kylän läpi kulkevaa Kehrontietä lounaaseen tulee ennen Urjalan rajaa vastaan Riehun kylä.

1960-luvulla alkanut maaseudun kylien tyhjeneminen verotti Onkemäenkin väkimäärää. Pihlajamäen koulu Riuttankulmalla oli suljettu jo aiemmin ja oppilaat sieltä ohjattu Onkemäelle ja Ylämäelle. 1960-luvulla suljettiin Riehun koulu ja sen oppilaat ohjattiin Onkemäelle. 1980-luvulla kunnan aktiivisuus uusien asukkaiden hankkimiseksi alkoi kasvattaa myös Onkemäen väkimäärää.
 

Onkemäen koulu

Merkittävää

Kylämme keskuksena on yli satavuotias koulu, jossa kunnan järjestämä opetus loppui keväällä 2016. 
Tampereen Steinerkoulun kanssa on kehitteillä koulun jatkaminen 2017 syksyllä Steinerkoulun osana.

Koululla toimii Metsäpäivähoito Vaapukka, jonka Facebooksivut löytyvät: (kopioi osoite selaimen osoitekenttään)

https://www.facebook.com/Onkemäen-Metsäpäivähoito-1581422462157740/       ,joilta alla oleva lainaus

Metsäperhepäivähoito Vaapukka sijaitsee Onkemäen kauniissa koulussa. Se on luonnonläheinen, kiireetön ja kodinomainen päivähoitopaikka n. 3 - 5-vuotiaille lapsille.

Retket lähiluontoon, sadut, laulut, leikit ja kädentyöt kuuluvat säännölliseen päivä- ja viikkorytmiin. Ruokailussa suositaan lähi- ja luomuruokaa, leluissa ja tarvikkeissa turvallisia luonnonmateriaaleja. Koulutetut hoitajat pitävät sydämenasianaan lasten onnellisuutta.

Olemme aloittaneet syksyllä 2016 ja meillä on vielä tilaa! Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Hoitopedagogi Kimmo

Steinervarhaiskasvattaja Merja 

Historiaa

Tästä linkistä Yrjö Punkarin erinomaisille Vesilahti-sivuille.