Kirkonkylä

Vesilahden kirkon kellotapuli
Kuva: Yrjö Punkari

Koko ja sijainti

  • Vesilahden Kirkonkylä on voimakkaasti kasvava kunnan keskustaajama, usean sadan talouden keskittymä Vesilahden itäosassa Pyhäjärven rannalla.
      
  • Lempäälään on matkaa vajaat 10 km ja Tampereelle noin 35 km. Kirkonkylästä löytyvät kaikki peruspalvelut, terveyskeskus ja yläaste sekä lukuisa joukko eri alojen pienyrityksiä.

Merkittävää

  • Kirkonkylä on luonnonläheinen, mutta monipuolinen ja hyvän hengen omaava kylä palveluiden lähellä.

Toimintaa

Historiaa

  • Nykyinen Kirkonkylä on muodostunut monista historiallisista paikoista. Niinpä Kirkonkylän alueelta löytyy useita Klaus Kurjen matkailureitin kohteita kuten Pappila, Tapola, Kirmukarmu, Kirkonmäki...

Nähtävyyksiä

Vesilahden Kirkonkylä on varsin laaja alue ja voisikin sanoa, että Kirkonkylässä on kyliä kylän sisällä. Tässä hieman tarkempaa esittelyä Kirkonkylän alueesta Klaus Kurjen matkailureitistön myötä.

Hietaniemi-Kaakila tulee ensimmäisenä vastaan kun Kirkonkylää lähestyy Lempäälän suunnasta. Hietaniemen tila on Pyhäjärven rannalla ja juuri ennen Kirkonkylän taajamaa kääntyy oikealle tie Kaakilanniemeen.
Kirkonkylään käännyttäessä oikealla peltojen takana on Pappilanmäki.
Pappilan jälkeen taajamassa vasemmalla puolella on Tapolan asutusalue.

Kirmukarmu puolestaan herättää mielenkiintoa jo nimelläänkin. Paikka löytyy Nuorisoseuran talon mäeltä. Kirkonmäelle noustessa on monta mielenkiintoista kohdetta puhumattakaan itse raitista. Raitilta kääntyy myös oikealle pieni tie Vesaniemeen. Ja Kirkonmäeltä löytyy tietysti myös koko raittia komistava Vesilahden kirkko, joka uusittuna on todella upean näköinen myös sisältä!

Jatkettaessa Rautialantietä eteenpäin tulee vastaan Sakoinen ja Kärkölä. Käypä selvittämässä linkin takaa mikä on Onnenkota? Edelleen eteenpäin on seuraava kohde Rautiala, Korpiniemi ja Jokioinen. Viimeisenä Rautialantien kohteista on Klaus Kurjen puolison Elinan kotitalo Suomela.

Suomelasta etelään löytyy Järvenranta ja Kaltsila Vähäjärven rannalta. Narvaan päin mentäessä tulee vastaan Hiitteenmaa, jolla on väkivaltaistakin menneisyyttä.

Tontit

  • Kunta myy Kirkonkylän alueelta kaavoitettuja tontteja.
    Kysy lisää kunnanvirastosta tai katso sivulta tästä linkistä.